MS2400-3:2019 SISTEM PENGURUSAN RANTAIAN BEKALAN BAHAGIAN 3: PERUNCITAN

     MS2400-3:2019 
    SISTEM PENGURUSAN BEKALAN BAHAGIAN 3: PERUNCITAN

JRW 348/4 Peruncitan - Journey of Wisdom

    PENGENALAN
    Rantaian bekalan halal membekalka pengeluaran produk, barang atau kargo dengan pengguna. Ia memberi jaminan bahawa prroduk, barang atau kargo yang dihantar dari satu penjaga kepada yang lain yang sesuai dengan kehendak halal, sehingga menjaga produk halal, barang atau muatan. Rantaian bekalan halal merupakan keperluan sistem pengurusan yang merangkumi kenderaan, pergudangan dan peruncitan.

    SKOP
    Standard malaysia ini menetapkan keperluan sistem pengurusan untuk memastikan integriti produk halal dan dalam keadaan baik pada peringkat peruncitan.

   DEFINISI DAN SYARAT
Dalam standard ini, syarat dan definisi diberikan didalam MS 2393 dan perkara tersebut berlaku:

a) Produk yang terjejas

b) Suhu yang sejuk

c) Pihak yang berwibawa( JAKIM)

d) Penerima( pihak yang menyewa ruang premis)

e) Produk yang tercemar

f) Penjaga

g) Produk sejuk beku

h) Produk yang halal dan produk tidak halal

i) Pengendalian bahan

j) Ketidakpatuhan

k) Peruncitan

l) Pengesahan

m) Pengesahan

n) Stok

KEPERLUAN
  • Syarat yang berkaitan dengan syariah
  • Tanggungjawab pengurusan
  • dasar halal
  • Organisasi-  tanggungjawab dan kewibawaan dan jawatankuasa halal dalaman
  • Keperluan sistem pengurusan halal- umum,prosedur sistem pengurusan halal dan pengesahan
  •  Sistem maklumat dan komunikasi- organisasi menyediakan sistem maklumat dan komunikasi untuk menyokong operasinya dan bertukar dengan penyedia perkhidmatan yang lain dan pelanggan.
LANGKAH AWAL UNTUK MEMBOLEHKAN PROSES PENGURUSAN RISIKO

    Organisasi harus mempertimbang perkara berikut semasa penyusunan rancangan pengurangan risiko halal.

  1. CIRI-CIRI PROSES
Semasa pengangkutan masuk dan keluar hendaklah dijelaskan  dalam dokumen sejauh mana yang diperlukan untuk melakukan analisis risiko, termasuk yang berikut:

a) biologi, kimia dan fizik
b) senarai ramuan, termasuk bahan tambahan dan alat pemprosesan.
c) bahan asal
d) kaedah pemprosesan
e) pembungkusan dan perlabelan
f) kaedah penyimpanan dan jangka hayat
g) penyediaan dan pengandalian sebelum digunakan atau diproses.
h) troli dan bekas produk pelanggan
i) kriteria penerimaan atau spesifikasi yang sesuai untuk perkhidmatan runcit.


Gambarajah aliran proses

urutan dan interaksi semua langkah dalam operasi
bahan masuk, bahan perantaraan, produk dan / atau barang
kerja semula dan kitar semula berlaku
produk akhir dan / atau barang dan produk perantaraan dan / atau barang dilepaskan
di mana produk sampingan dan sisa dikeluarkan


Rancangan susun atur

kawasan-kawasan di mana pencemaran silang dan sentuhan insindental dengan produk dalam proses dan siap oleh bahan masuk, bahan mentah, alat pemprosesan seperti bahan kimia dan lain-lain

kawasan dan kemudahan untuk kegunaan persendirian dan kemudahan lain seperti kawasan kuarantin, kawasan penerimaan, kawasan penyusunan, kemudahan kebersihan dan lain-lain.


        2.RANTAIAN PENJAGAAN
  • Pengesahan pematuhan terhadap piawaian ini harus dilakukan untuk memastikan integriti stok yang halal.
  • Pengenalpastian penggunaan proses akhir
-Pengguna standard ini merangkumi pengguna akhir produk atau barang.
-Proses dan aktiviti pemindahan produk atau barang halal hendaklah didokumentasikan dan dibuktikan.

  • Keadaan kedai runcit
Menjadi tanggungjawab organisasi untuk memastikan bahawa terdapat sistem pengurusan dan kawalan yang berkesan untuk menunjukkan dan membuktikan kepatuhan terhadap kehendak halal. Di samping itu, terdapat rekod yang mencukupi untuk membuktikan kepatuhan terhadap setiap syarat undang-undang berkaitan dengan sifat penyimpanan runcit dan aktivitinya yang berkaitan. Keperluan ini terpakai tetapi tidak terhad kepada suhu, kelembapan, tekanan udara, persekitaran, dan  pemuatan mampatan.

  • Penyediaan dan penghantaran
Organisasi harus memastikan bahawa perincian semua pesanan dengan pengguna yang berkaitan dengan penyediaan, pemuatan, penyimpanan, penyusunan dan penghantaran semua produk dan / atau barang yang dibungkus tersedia untuk kakitangan yang bertanggungjawab untuk bahagian prestasi perkhidmatan ini.
  • kerugian/ kerosakan
Organisasi hendaklah memastikan bahawa apa-apa kehilangan atau kerosakan pada produk dan / atau barang yang disimpan dan dikendalikan diberi indikasi dan pihak-pihak yang berkaitan mendapat maklumat sewajarnya.


Pihak luar

Organisasi harus memantau prestasi pihak penyumberan luarnya untuk memastikan kepatuhan terhadap kehendak halal, dan dengan semua kawalan hukum dan operasi yang ada


    3.OPERASI RANCANGAN PENGURUSAN RISIKO HALAL

a) Aktiviti runcit
    Aktiviti peruncitan merangkumi pemantauan pembekal, tertakluk kepada pemeriksaan integriti yang baik, memunggah produk dan lokasi penyimpanan yang baik, penyimpanan untuk sejuk beku dan sejuk, pemeliharaan integriti rantaian sejuk, dan stok dan penambahan rak dan lokasi barang dagangan.

b) Rekod yang disimpan

c)Kawalan ketidakpatuhan.
 - mengendalikan produk yang tercemar dan terjejas dengan baik dan prosedur dan rekod yang harus dipelihara
- pengendalian produk yang diragui dengan baik, penilaian untuk pembebaan produk yang diragui dan tindakan pembetulan

d) Pengeluaran
e) Komunikasi
f) Kebolehkesanan
g) Kawalan peralatan pemantauan dan pengukuran
h)Persediaan kecemasan
i)Kawalan penyediaan kesihatan / subkontraktor

Keperluan umum untuk premis, infrastruktur, kemudahan dan kakitangan.

  • Lokasi runcit .

           Organisasi harus mempertimbangkan kemungkinan sumber pencemaran semasa memutuskan lokasi premis runcit untuk melindungi integriti halal. Premis runcit haruslah terletak jauh dari yang berikut:
          a)Kawasan dan aktiviti industri yang mencemarkan alam sekitar
           b)kawasan yang mengalami banjir .
           c)kawasan jangkitan makhluk perosak 
           d)kawasan dimana sisa , sama ada pepejal atau cecair yang tidak dapat dihapuskan dengan baik.

  • REKA BENTUK DAN SUSUN ATUR PREMIS     
             Di mana sesuai, reka bentuk dan susun atur premis haruslah mempunyai amalan kebersihan                 yang baik, termasuk perlindungan produk dan barang daripada pencemaran silang  ataupun                     semasa operasi. Pembinaan dan susun atur premis hendaklah menyediakan penyelenggaraan dan             pembersihan yang mencukupi .


  • PERALATAN 

           Reka bentuk dan pembinaan peralatan harus memenuhi syarat berikut :
        a) Mereka mestilah dibuat dari bahan tanpa toksik. 
        b)Mereka mestilah tahan lama, bergerak, dan dapat dibukakan untuk membolehkan                                    pemeriksaan,penyelenggaraan, pembersihan dan pembasmian kuman dilaksanakan.


  • KAWALAN DAN PEMANTAUAN 
  • BEKAS UNTUK BAHAN BUANGAN DAN BAHAN YANG TIDAK BOLEH DIMAKAN.

  • KEMUDAHAN .

  1. Bekalan air 
  2. Sistem saliran dan pembuangan
  3. Operasi pembersihan dan kebersihan
  4. Kualiti udara dan pengudaraan
  5. Penyimpanan   
  6. Cahaya   
 
  •   KEBERSIHAN DIRI , STATUS KESIHATAN DAN                                              KEBERSIHAN  
         a) Kemudahan kebersihan diri .
             b) Status kebersihan diri
             c)Kebersihan kakitangan
               *Kakitangan yang terlibat dalam peoses pengedalian hendaklah menjaga kebersihan diri yang tinggi .
             d) Tingkah laku peribadi .
                * Kakitangan juga tidak boleh membawa mana-mana kesan peribadi yang boleh menyebabkan  pencemaran 
                  terhadap produk atau barang tersebut .
     
            e) Pelawat 
            f) persekitaran ,perimeter,dan tanah .
            g)Pekerja , pengguna , aliran produk
            h)Penerimaan 
            i) Penyimpanan
            j)Penyediaan 
         k)Pemprosesan sejuk dan panas

PERSEDIAAN , PEMASANGAN DAN PEMBUKUSAN .
  • Persediaan dan pemasangan .
      *Produk dan barang  yang diperlukan harus dibungkus sebagai alat pemasangan dan                      dikemas pada pembawa pengangkutan atau kotak paparan

  • Bahan pembukusan 
        *Bahan pembukusan hendaklah diperoleh dari sumber yang diluluskan .
  • Paparan dan penjualan barang .
        *Produk dan barang yang dipamerkan dalam pelbagai bahagian peruncitan hendaklah              dilindungi secara berkesan dari pencemaran .
        *Pihak pengurusan hendaklah melaksanakan program kebersihan diri pekerja seperti                berikut ;
          a)Prosedur untuk mencuci tangan dengan betul .
          b)Penggunaan sarung tangan dan perkakas yang betul .
  • MAKLUMAT PENGGUNA .
  • PENYELENGGARAAN PERALATAN .
  • PEMBERSIHAN DAN SANITASI 
  • SERTU
  • SISTEM SALIRAN DAN PEMBUANGAN SAMPAH 
  • LATIHAN KAKITANGAN 
  • KAWALAN PENCEMARAN
  • KAWALAN FIZIKAL , KIMIA, DAN BIOLOGI 
  • KAWALAN PEROSAK 

PENYELENGGARAAN RANTAIAN BEKALAN HALAL

> Audit halal dalaman
    organisasi itu hendaklah menubuhkan dan menyenggara prosedur yang didokumenkan untuk menjalankan audit pada selang yang dirancangkan untuk menentukan sama ada sistem pengurusan halal. Penemuan audit termasuk tindakan pembetulan yang diambil hendaklah direkodkan dan dikekalkan.

> Kajian pengurusan
    pengurusan tertinggi akan mengkaji kesesuaian yang berterusan, kecukupan dan efektif sistem pengurusan  halal pada selang masa yang ditetapkan. Rekod daripada kajian pengurusan hendaklah dikekalkan.

> Pengendalian aduan & maklum balas
    mewujudkan suatu prosedur untuk menentukan keperluan untuk mengendalikan patuh dan maklum balas pelanggan. 

> Respon untuk berubah
    memastikan bahawa sistem pengurusan halalnya dikekalkan dan dikemas kini sebagai tindak balas kepada perubahan yang dijangkakan dan sebenar dalam operasi organisasi, sumber manusia, penggunaan pelanggan / sektor dan kumpulan, keperluan pengawal seliaan dan/ atau Syariah dan apa-apa perubahan dalaman dan/ atau lain-lain yang mungkin memberi kesan kepada operasi halal.

Annex D



Kajian daripada kami :



1. NURUL FATIN MAISARAH BINTI MAHPOT 
DPH201924173 

2.NUR HIDAYAH BINTI RAMLI 
DPH201924193 

3.NUR BAZILAH BINTI ABDUL RASHID
DPH201924070

4.NURULAIN SYAFIQAH BINTI MOHD ASRI
DPH201924129

Comments

Popular posts from this blog

MS2400-2:2009 SISTEM PENGURUSAN RANTAIAN BEKALAN BAHAGIAN 2: PERGUDANGAN

MS2610:2015 : PERKHIDMATAN HOSPITALITI MESRA MUSLIM - KEPERLUAN