MS2400-3:2019 SISTEM PENGURUSAN RANTAIAN BEKALAN BAHAGIAN 3: PERUNCITAN
MS2400-3:2019
SISTEM PENGURUSAN BEKALAN BAHAGIAN 3: PERUNCITAN
PENGENALAN
Rantaian bekalan halal membekalka pengeluaran produk, barang atau kargo dengan pengguna. Ia memberi jaminan bahawa prroduk, barang atau kargo yang dihantar dari satu penjaga kepada yang lain yang sesuai dengan kehendak halal, sehingga menjaga produk halal, barang atau muatan. Rantaian bekalan halal merupakan keperluan sistem pengurusan yang merangkumi kenderaan, pergudangan dan peruncitan.
SKOP
Standard malaysia ini menetapkan keperluan sistem pengurusan untuk memastikan integriti produk halal dan dalam keadaan baik pada peringkat peruncitan.
DEFINISI DAN SYARAT
Dalam standard ini, syarat dan definisi diberikan didalam MS 2393 dan perkara tersebut berlaku:
a) Produk yang terjejas
b) Suhu yang sejuk
c) Pihak yang berwibawa( JAKIM)
d) Penerima( pihak yang menyewa ruang premis)
e) Produk yang tercemar
f) Penjaga
g) Produk sejuk beku
h) Produk yang halal dan produk tidak halal
i) Pengendalian bahan
j) Ketidakpatuhan
k) Peruncitan
l) Pengesahan
m) Pengesahan
n) Stok
KEPERLUAN
- Syarat yang berkaitan dengan syariah
- Tanggungjawab pengurusan
- dasar halal
- Organisasi- tanggungjawab dan kewibawaan dan jawatankuasa halal dalaman
- Keperluan sistem pengurusan halal- umum,prosedur sistem pengurusan halal dan pengesahan
- Sistem maklumat dan komunikasi- organisasi menyediakan sistem maklumat dan komunikasi untuk menyokong operasinya dan bertukar dengan penyedia perkhidmatan yang lain dan pelanggan.
LANGKAH AWAL UNTUK MEMBOLEHKAN PROSES PENGURUSAN RISIKO
Organisasi harus mempertimbang perkara berikut semasa penyusunan rancangan pengurangan risiko halal.
- CIRI-CIRI PROSES
Semasa pengangkutan masuk dan keluar hendaklah dijelaskan dalam dokumen sejauh mana yang diperlukan untuk melakukan analisis risiko, termasuk yang berikut:
a) biologi, kimia dan fizik
b) senarai ramuan, termasuk bahan tambahan dan alat pemprosesan.
c) bahan asal
d) kaedah pemprosesan
e) pembungkusan dan perlabelan
f) kaedah penyimpanan dan jangka hayat
g) penyediaan dan pengandalian sebelum digunakan atau diproses.
h) troli dan bekas produk pelanggan
i) kriteria penerimaan atau spesifikasi yang sesuai untuk perkhidmatan runcit.
Gambarajah aliran proses
• urutan dan interaksi semua langkah dalam operasi
• bahan masuk, bahan perantaraan, produk dan / atau barang
• kerja semula dan kitar semula berlaku
• produk akhir dan / atau barang dan produk perantaraan dan / atau barang dilepaskan
• di mana produk sampingan dan sisa dikeluarkan
Rancangan susun atur
• kawasan-kawasan di mana pencemaran silang dan sentuhan insindental dengan produk dalam proses dan siap oleh bahan masuk, bahan mentah, alat pemprosesan seperti bahan kimia dan lain-lain
• kawasan dan kemudahan untuk kegunaan persendirian dan kemudahan lain seperti kawasan kuarantin, kawasan penerimaan, kawasan penyusunan, kemudahan kebersihan dan lain-lain.
2.RANTAIAN PENJAGAAN
- Pengesahan pematuhan terhadap piawaian ini harus dilakukan untuk memastikan integriti stok yang halal.
- Pengenalpastian penggunaan proses akhir
-Pengguna standard ini merangkumi pengguna akhir produk atau barang.
-Proses dan aktiviti pemindahan produk atau barang halal hendaklah didokumentasikan dan dibuktikan.
- Keadaan kedai runcit
Menjadi tanggungjawab organisasi untuk memastikan bahawa terdapat sistem pengurusan dan kawalan yang berkesan untuk menunjukkan dan membuktikan kepatuhan terhadap kehendak halal. Di samping itu, terdapat rekod yang mencukupi untuk membuktikan kepatuhan terhadap setiap syarat undang-undang berkaitan dengan sifat penyimpanan runcit dan aktivitinya yang berkaitan. Keperluan ini terpakai tetapi tidak terhad kepada suhu, kelembapan, tekanan udara, persekitaran, dan pemuatan mampatan.
- Penyediaan dan penghantaran
Organisasi harus memastikan bahawa perincian semua pesanan dengan pengguna yang berkaitan dengan penyediaan, pemuatan, penyimpanan, penyusunan dan penghantaran semua produk dan / atau barang yang dibungkus tersedia untuk kakitangan yang bertanggungjawab untuk bahagian prestasi perkhidmatan ini.
- kerugian/ kerosakan
Organisasi hendaklah memastikan bahawa apa-apa kehilangan atau kerosakan pada produk dan / atau barang yang disimpan dan dikendalikan diberi indikasi dan pihak-pihak yang berkaitan mendapat maklumat sewajarnya.
• Pihak luar
Organisasi harus memantau prestasi pihak penyumberan luarnya untuk memastikan kepatuhan terhadap kehendak halal, dan dengan semua kawalan hukum dan operasi yang ada
3.OPERASI RANCANGAN PENGURUSAN RISIKO HALAL
a) Aktiviti runcit
Aktiviti peruncitan merangkumi pemantauan pembekal, tertakluk kepada pemeriksaan integriti yang baik, memunggah produk dan lokasi penyimpanan yang baik, penyimpanan untuk sejuk beku dan sejuk, pemeliharaan integriti rantaian sejuk, dan stok dan penambahan rak dan lokasi barang dagangan.
b) Rekod yang disimpan
c)Kawalan ketidakpatuhan.
- mengendalikan produk yang tercemar dan terjejas dengan baik dan prosedur dan rekod yang harus dipelihara
- pengendalian produk yang diragui dengan baik, penilaian untuk pembebaan produk yang diragui dan tindakan pembetulan
d) Pengeluaran
e) Komunikasi
f) Kebolehkesanan
g) Kawalan peralatan pemantauan dan pengukuran
h)Persediaan kecemasan
i)Kawalan penyediaan kesihatan / subkontraktor
Keperluan umum untuk premis,
infrastruktur, kemudahan dan kakitangan.
- Lokasi runcit .
Organisasi
harus mempertimbangkan kemungkinan sumber pencemaran semasa memutuskan lokasi
premis runcit untuk melindungi integriti halal. Premis runcit haruslah terletak
jauh dari yang berikut:
a)Kawasan dan aktiviti industri yang mencemarkan alam sekitar
b)kawasan yang mengalami banjir .
c)kawasan jangkitan makhluk perosak
d)kawasan dimana sisa , sama ada pepejal atau cecair yang tidak dapat dihapuskan dengan baik.
- REKA BENTUK DAN SUSUN ATUR PREMIS
Di mana
sesuai, reka bentuk dan susun atur premis haruslah mempunyai amalan kebersihan yang baik, termasuk perlindungan produk dan barang daripada pencemaran silang ataupun semasa operasi. Pembinaan dan susun atur
premis hendaklah menyediakan penyelenggaraan dan pembersihan yang mencukupi .
- PERALATAN
Reka bentuk dan pembinaan peralatan harus memenuhi syarat berikut :
a) Mereka
mestilah dibuat dari bahan tanpa toksik.
b)Mereka
mestilah tahan lama, bergerak, dan dapat dibukakan untuk membolehkan pemeriksaan,penyelenggaraan, pembersihan dan pembasmian kuman dilaksanakan.
- KAWALAN DAN PEMANTAUAN
BEKAS UNTUK BAHAN BUANGAN DAN BAHAN YANG TIDAK BOLEH DIMAKAN.
KEMUDAHAN .
- Bekalan air
- Sistem saliran dan pembuangan
- Operasi pembersihan dan kebersihan
- Kualiti udara dan pengudaraan
- Penyimpanan
- Cahaya
- KEBERSIHAN DIRI , STATUS KESIHATAN DAN KEBERSIHAN
a) Kemudahan kebersihan diri .
b) Status kebersihan diri
c)Kebersihan kakitangan
*Kakitangan yang terlibat dalam peoses pengedalian hendaklah menjaga kebersihan diri yang tinggi .
d) Tingkah laku peribadi .
* Kakitangan juga tidak boleh membawa mana-mana kesan peribadi yang boleh menyebabkan pencemaran
terhadap produk atau barang tersebut .
e) Pelawat
f) persekitaran ,perimeter,dan tanah .
g)Pekerja , pengguna , aliran produk
h)Penerimaan
i) Penyimpanan
j)Penyediaan
k)Pemprosesan sejuk dan panas
PERSEDIAAN , PEMASANGAN DAN PEMBUKUSAN .
- Persediaan dan pemasangan .
*Produk dan barang yang diperlukan harus dibungkus sebagai alat
pemasangan dan dikemas pada pembawa pengangkutan atau kotak paparan
- Bahan pembukusan
*Bahan pembukusan hendaklah diperoleh dari sumber yang diluluskan .
- Paparan dan penjualan barang .
*Produk dan barang yang dipamerkan dalam pelbagai bahagian peruncitan hendaklah dilindungi secara berkesan dari pencemaran .
*Pihak pengurusan hendaklah melaksanakan program kebersihan diri pekerja seperti berikut ;
a)Prosedur untuk mencuci tangan dengan betul .
b)Penggunaan sarung tangan dan perkakas yang betul .
- MAKLUMAT PENGGUNA .
- PENYELENGGARAAN PERALATAN .
- PEMBERSIHAN DAN SANITASI
- SERTU
- SISTEM SALIRAN DAN PEMBUANGAN SAMPAH
- LATIHAN KAKITANGAN
- KAWALAN PENCEMARAN
- KAWALAN FIZIKAL , KIMIA, DAN BIOLOGI
- KAWALAN PEROSAK
PENYELENGGARAAN RANTAIAN BEKALAN HALAL
> Audit halal dalaman
organisasi itu hendaklah menubuhkan dan menyenggara prosedur yang didokumenkan untuk menjalankan audit pada selang yang dirancangkan untuk menentukan sama ada sistem pengurusan halal. Penemuan audit termasuk tindakan pembetulan yang diambil hendaklah direkodkan dan dikekalkan.
> Kajian pengurusan
pengurusan tertinggi akan mengkaji kesesuaian yang berterusan, kecukupan dan efektif sistem pengurusan halal pada selang masa yang ditetapkan. Rekod daripada kajian pengurusan hendaklah dikekalkan.
> Pengendalian aduan & maklum balas
mewujudkan suatu prosedur untuk menentukan keperluan untuk mengendalikan patuh dan maklum balas pelanggan.
> Respon untuk berubah
memastikan bahawa sistem pengurusan halalnya dikekalkan dan dikemas kini sebagai tindak balas kepada perubahan yang dijangkakan dan sebenar dalam operasi organisasi, sumber manusia, penggunaan pelanggan / sektor dan kumpulan, keperluan pengawal seliaan dan/ atau Syariah dan apa-apa perubahan dalaman dan/ atau lain-lain yang mungkin memberi kesan kepada operasi halal.
Annex D
Kajian daripada kami :
1. NURUL FATIN MAISARAH BINTI MAHPOT
DPH201924173
2.NUR HIDAYAH BINTI RAMLI
DPH201924193
3.NUR BAZILAH BINTI ABDUL RASHID
DPH201924070
4.NURULAIN SYAFIQAH BINTI MOHD ASRI
DPH201924129
Comments
Post a Comment