MS2400-2:2009 SISTEM PENGURUSAN RANTAIAN BEKALAN BAHAGIAN 2: PERGUDANGAN
MS 2400-2:2009 Sistem Pengurusan Rantaian Bekalan Bahagian 2: Pergudangan
Pengenalan

Rantaian bekalan Halal menghubungkan pengeluar produk, barang dan / atau kargo dengan pengguna. Ia memberikan jaminan bahawa produk, barang dan / atau kargo dihantar dari satu penjaga kepada yang lain dengan kehendak halal, sehingga menjaga keutuhan halal produk, barang dan / atau kargo.
Rantaian bekalan Halal diterjemahkan ke dalam satu set standard keperluan sistem pengurusan yang terdiri seperti yang berikut:
- Pengangkutan
- Pergudangan
- Peruncitan
Pelaksanaan piawaian ini selaras dengan prinsip standard berikut:
a) MS 1900, Sistem pengurusan kualiti berasaskan syariah - Keperluan dengan bimbingan. Standard Malaysia ini menetapkan syarat untuk sistem pengurusan kualiti di mana organisasi:
I. perlu menunjukkan kemampuannya untuk menyediakan produk yang memenuhi permintaan pelanggan secara konsisten dan keperluan peraturan yang terpakai; dan
II. bertujuan untuk meningkatkan kepuasan pelanggan melalui penerapan sistem yang berkesan, termasuk proses untuk peningkatan sistem secara berterusan dan jaminan pematuhan terhadap syariah, pelanggan dan keperluan peraturan yang terpakai.
b) Standard produk Halal. Piawaian Malaysia ini menetapkan keperluan umum
dalam pembuatan dan pengendalian produk halal. Ia berfungsi sebagai keperluan asas untuk produk halal secara umum. Standard produk Halal termasuk:
I. MS 1500, Makanan Halal - Keperluan am
II. MS 2634, Kosmetik Halal - Keperluan am
III. MS 2200-2, barangan pengguna Islam - bahagian 2: penggunaan tulang, kulit dan rambut haiwan - garis panduan umum
IV. MS 2424, farmasiutical Halal - Keperluan am
V. MS 2636, alat perubatan Halal - Keperluan am
VI. MS 2565, pembungkusan Halal - garis panduan umum
Logistik Halal
• Menjamin rantaian bekalan halal “ladang ke garpu“
• Mengelakkan pencemaran
pengesahan proses halal pada penyedia logistik pihak ketiga.
1 Skop
Umum
Standard Malaysia ini menetapkan keperluan sistem pengurusan untuk memastikan integriti halal produk, barang dan/ atau kargo di gudang.
Permohonan
Standard Malaysia ini terdiri daripada keperluan yang mana industri khusus dan berhasrat untuk ditepati oleh pelbagai organisasi, tanpa mengira jenis, saiz, produk, barang dan kargo yang diurus. Ia menentukan rangka kerja untuk sebuah organisasi mewujudkan sistem pengurusan berdasarkan keperluan halal dalam memenuhi pelanggan dan syarat peraturan yang berlaku.
Ia juga dimaksudkan untuk digunakan oleh pengeluar, pusat pengumpulan dan pengedaran, penyedia gudang dan penyimpanan serta peruncit yang mengendalikan dan menguruskan produk, barang dan/ atau kargo halal, setiap kali ada aktiviti penghubung di penerimaan, pemuatan dan pengiriman.
2 Rujukan normatif
Rujukan normatif berikut sangat diperlukan untuk penerapan standard ini. Untuk rujukan bertarikh, hanya edisi yang dipetik yang berlaku. Untuk rujukan yang tidak bertarikh, terpakai edisi terbaru rujukan normatif (termasuk pindaan).
MS 2393, Prinsip Islam dan halal - Definisi dan tafsiran mengenai terminalogi
3 Istilah dan definisi
Untuk tujuan standard ini, syarat dan definisi yang diberikan dalam MS 2393 dan yang berikut terpakai.
Produk yang terjejas
Produk yang statusnya terjejas
Suhu sejuk
Suhu antara 1©️ hingga 10©️
Pihak berkuasa berwibawa
Pihak berkuasa yang berwibawa adalah agensi yang diberi kepercayaan oleh pemerintah untuk menjalankan kerja mengikut keperluan yang ditentukan.
NOTE : Dalam Malaysia, terdapat pelbagai pihak berkuasa yang bertanggungjawab dalam bidang masing-masing seperti hal ehwal Islam, perakuan halal, kesihatan awam, keselamatan makanan, dan lain-lain.
Pihak berkuasa yang berwibawa halal
Dalam Malaysia, pihak berkuasa yang berwibawa halal adalah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan pelbagai Majlis Agama Islam Negeri.
Penerima
Pihak yang dijelaskan dalam dokumen pengangkutan kepada siapa produk, barang dan/ atau kargo akan dihantar.
Konsainan
Produk, barang dan/ atau kargo dalam perjalanan sebelum penghantaran.
Penghantar (pengirim)
Individu atau organisasi yang menyediakan atau mengarahkan penyediaan dokumen penghantaran yang pengangkut diarahkan untuk mengangkut produk, barang dan/ atau kargo dari satu lokasi ke lokasi lain.
Bahan cemar
Sebarang bahan tidak halal dan/ atau merugikan (mudhorat) yang sengaja atau tidak sengaja ditambahkan yang menjadikan produk tersebut sebagai tidak halal.
Produk yang tercemar
Produk yang berstatus halal dicemari oleh bahan pencemar yang berpotensi.
Pencemaran
Produk yang berstatus halal dicemari oleh bahan pencemar yang berpotensi.
Penjaga
Individu atau entiti yang diberi kuasa dan memiliki pemilikan yang sah.
Produk sejuk beku
Produk sejuk beku adalah produk yang untuk satu jangka masa berterusan dari masa penyediaan untuk penjualan dikekalkan pada suhu di bawah minus 18©️ dan tidak bole dicairkan sebelum penjualan.
Halal
Perkara-perkara yang yang sah dan dibenarkan dalam Islam berdasarkan undang-undang dan fatwa syariah.
Bukan halal (haram)
Perkara yang tidak sah dan dilarang dalam Islam berdasarkan undang-undang dan fatwa syariah.
Titik kawalan halal
Langkah penting atau prosedur di mana kawalan dapat dilaksanakan dan pencemaran dapat dicegah atau dihapuskan.
Sistem pengurusan halal
Sistem pengurusan bersepadu yang dikembangkan, dilaksanakan dan dikendalikan oleh organisasi untuk menguruskan produk dan perkhidmatan untuk menjaga integriti halal melalui Sistem Kawalan Halal Dalaman atau Sistem Jaminan Halal.
Rantaian bekalan halal
Sistem pengurusan rantaian bekalan yang mematuhi prinsip halal.
Peralatan pengendalian halal
Peralatan yang digunakan untuk memindahkan produk, barang dan/ atau kargo di gudang.
Najis
Perkara-perkara yang tidak murni menurut hukum dan fatwa syariah.
Najis mengikut undang-undang Syariah adalah:
a) anjing, babi dan keturunan atau turunannya seperti sperma dan ovum;
b) barang yang dicemari dengan barang yang tidak halal;
c) barang yang bersentuhan langsung dengan barang yang tidak halal;
d) apa-apa cecair dan benda yang dikeluarkan dari lubang manusia atau haiwan seperti air kencing, darah, muntah, nanah, plasenta dan najis;
e) haiwan bangkai atau halal yang tidak disembelih mengikut undang-undang Syariah dan fatwa kecuali haiwan akuatik dan serangga tertentu dan;
f) Khamr dan makanan atau minuman atau barang yang mengandungi atau dicampurkan dengan khamr.
NOTES:
0. Khamr adalah cecair atau cecair yang memabukkan dan dilarang menurut hukum Syariah dan fatwa.
0. Etanol sintetik tidak dianggap sebagai najis.
0. Mabuk (psikotropik, ubat penenang, hipnotik dan agen anestetik) untuk penggunaan perubatan tidak dianggap sebagai najis.
Terdapat tiga kategori najis:
a) al-mughallazah yang dianggap sebagai najis yang teruk iaitu anjing dan babi (khinzir) termasuk cecair dan benda yang dikeluarkan dari lubang keturunan dan turunannya.;
b) al-mutawassitah yang dianggap sebagai najis sederhana yang tidak berada di bawah najis yang teruk atau ringan seperti muntah, nanah, darah, khamr, bangkai, cecair dan benda yang dikeluarkan dari lubang; dan
c) al-mukhaffafah yang dianggap sebagai najis ringan. Satu-satunya najis dalam kategori ini adalah air kencing dari bayi lelaki pada usia dua tahun ke bawah yang belum memakan makanan lain kecuali susu ibunya.
Ketidakpatuhan
Ketiadaan, dan/ atau kegagalan untuk melaksanakan dan mengekalkan, satu atau lebih keperluan sistem, atau situasi yang, berdasarkan bukti objektif atau penilaian yang ada, menimbulkan keraguan kepada perspektif halal.
Sumber luar
Pembekal perkhidmatan subkontraktor/ penyumberan luar dalam aktivit gudang.
Potensi pencemaran
Apa-apa bahan yang tidak halal atau merugikan (mudhorat) yang sengaja atau tidak sengaja ditambahkan yang boleh menjadikan produk sebagai tidak halal.
Pendahulu yang berpotensi
Hasil aktiviti atau zat yang tidak dimaksudkan sebagai sebahagian daripada produk yang boleh mempengaruhi status halal dan penggunaan produk yang dimaksudkan.
Pendahulu
Hasil aktiviti atau zat yang tidak dimaksudkan sebagai sebahagian daripada produk yang boleh mempengaruhi status halal dan penggunaan produk yang dimaksudkan.
Pegawai yang berkelayakan
Memenuhi piawaian, keperluan dan latihan untuk jawatan
Syariah
Keseluruhan perintah dan larangan pencipta yang mengatur kehidupan setiap Muslim dalam semua aspek
Undang-undang dan fatwa Syariah
Undang-undang syariah
Hukum Syariah adalah perintah Allah mengenai perilaku mukallaf yang terdiri dari tuntutan ( perintah dan larangan), pilihan (hukm taklifi) atau hukm wad’i
Undang-undang syariah di Malaysia adalah seperti undang-undang Islam di Mazhab Shafie atau undang-undang Islam di mana-mana Mazhab Hanafi, Maliki dan Hanbali lain yang diluluskan oleh Yang di-Pertuan Agong untuk berkuat kuasa di Wilayah Persekutuan atau Penguasa mana-mana Negeri yang akan berkuat kuasa di negeri itu di Malaysia
NOTES:
0. Hukm wad’i adalah syarat sebelum pelaksanaan hukum Syariah, contohnya mematuhi waktu solat adalah syarat solatnya sah
Fatwa
Pendapat undang-undang mengenai undang-undang Islam yang dikeluarkan oleh sarjana Muslim yang kompeten. Dalam konteks Malaysia, fatwa bermaksud segala keputusan agama yang disahkan oleh pihak berkuasa yang berkaitan dengan agama Islam dan diluluskan oleh Yang di-Pertuan Agong untuk berkuat kuasa di Wilayah Persekutuan atau oleh Raja mana-mana Negeri yang akan berkuat kuasa pada negeri itu di Malaysia
Sertu
Perbuatan membersihkan dengan tujuan menyucikan badan, pakaian, ruang, perkakas dan peralatan bersentuhan dengan najis al-mughallazah; dengan mencuci tujuh kali menggunakan air mutlak, salah satunya adalah air yang dicampurkan dengan tanah.
Stok
Produk, barang dan/ atau kargo yang disimpan di tempat gudang dan tersedia untuk penyimpanan atau pengedaran.
Pengesahan
Proses pembentukan bukti bahawa jaminan suatu produk, perkhidmatan, atau sistem memenuhi kehendak halal yang diinginkan.
Rantaian bekalan nilai
Sistem organisasi, orang, teknologi, aktiviti, maklumat dan sumber daya yang terlibat dalam memindahkan produk arau perkhidmatan dari pembekal kepada pelanggan.
Produknya melalui semua aktiviti rantaian bekalan dan menambah nilai pada setiap aktiviti.
Pengesahan
Proses kualiti halal yang digunakan untuk menilai sama ada produk, perkhidmatan, atau sistem mematuhi peraturan, spesifikasi, atau syarat yang dikenakan pada awal fasa pengembangan.
4 Keperluan
Syarat yang berkaitan dengan Syariah
Organisasi harus memastikan bahawa pelaksanaan piawaian ini sesuai dengan kehendak Syariah dan/ atau amalan Syariah penerima dan/ atau negara pengimport.
Tanggungjawab pengurusan
Dasar halal
Pengurusan organisasi harus menentukan dan mendokumentasikan dasar dan komitmennya berkenaan dengan pengenalan, penilaian dan kawalan yang berkaitan dengan integriti halal.
Pihak pengurusan hendaklah:
a) tentukan skop Sistem Pengurusan Halal. Skop hendaklah menentukan proses dan lokasi proses / aktiviti yang dilindungi oleh sistem dari awal hingga akhir proses yang berkaitan termasuk atau pembungkusan, pemecahan pukal, pembuatan karton, palletising dan kontena;
b) memastikan bahawa polisi itu relevan dengan dan mematuhi kehendak halal;
c) memastikan bahawa dasar berkenaan dengan objektif halal difahami, dilaksanakan dan dipelihara di semua peringkat organisasi;
d) mengkaji semula hasil aktiviti pengurusan risiko pada selang waktu yang ditentukan untuk memastikan kesesuaian berterusan dan keberkesanan proses pengurusan risiko;
e) memastikan bahawa proses komunikasi yang sesuai dibuat di dalam dan di luar organisasi untuk memastikan keberkesanan Sistem Pengurusan Halal; dan
f) menyediakan kawasan solat yang sesuai untuk pekerja Muslim.
Organisasi
Tanggungjawab dan kewibawaan
Pengurusan mestilah melantik eksekutif halal Muslim dan menubuhkan jawatankuasa halal dalaman yang terdiri daripada kakitangan Muslim yang bertanggungjawab untuk memastikan keberkesanan pelaksanaan Sistem Pengurusan Halal.
Organisasi hendaklah:
a) melantik jawatankuasa halal yang bertugas, bertanggungjawab, dan kewibawaan hendaklah ditentukan, didokumentasikan dan dikomunikasikan untuk memastikan operasi Sistem Pengurusan Halal yang berkesan;
b) memastikan pemimpin halal dan/ atau ahli eksekutif halal dan ahli jawatankuasa halal dalaman dilatih secara formal dalam prinsip-prinsip halal dan pemakaiannya;
c) memastikan sumber yang mencukupi (iaitu tenaga kerja, kemudahan, kewangan dan infrastruktur) disediakan untuk melaksanakan Sistem Pengurusan Halal.
d) memastikan semua aktiviti direkodkan dengan betul. Semua dokumen dan rekod hendaklah disimpan dan dapat dikesan.
Jawatankuasa halal dalaman
Sebuah jawatankuasa halal dalaman pelbagai disiplin akan ditubuhkan untuk membangun, menyelenggara dan mengkaji semula pengurusan risiko halal. Jawatankuasa tersebut harus mempunyai pengetahuan dan pengalaman berkenaan dengan proses organisasi dan prinsip halal serta aplikasinya.
Jawatankuasa halal dalaman mesti mempunyai tanggungjawab dan kewibawaan yang jelas termasuk:
a) memastikan bahawa pemimpin halal dan/ atau eksekutif halal sebagai titik rujukan perkara halal bagi organisasi;
b) memantau, mengenal pasti dan merekodkan sebarang masalah berkaitan dengan proses dan Sistem Pengurusan Halal;
c) laporkan masalah yang dihadapi berkaitan dengan pelaksanaan rantaian bekalan halal kepada pemimpin halal untuk fungsi selanjutnya.
d) memastikan bahawa Sistem Pengurusan Halal ditubuhkan, dilaksanakan dan dikekalkan mengikut piawaian ini;
e) mengatur dan menyelaraskan aktiviti halal;
f) melakukan aktiviti pengesahan dan pengesahan pada rantaian bekalan halal;
g) memulakan tindakan pembetulan dan kawalan ke proses termasuk penarikan balik produk dan pengeluaran sehingga penyelewengan atau keadaan yang tidak memuaskan yang berkaitan dengan keperluan halal telah diperbaiki;
h) memulakan tindakan pencegahan untuk mencegah berulang yang akan mempengaruhi status halal; dan
i) laporkan kesesuaian dan keberkesanan Sistem Pengurusan Halal untuk semakan pengurusan.
NOTE. Jawatankuasa halal boleh menjadi jawatankuasa yang baru ditubuhkan atau sebahagian daripada jawatankuasa yang ada dalam organisasi.
Keperluan Sistem Pengurusan Halal
Umum
Organisasi hendaklah mengenal pasti, mendokumentasikan dan memastikan keseluruhan sumber yang boleh mempengaruhi integriti halal dikawal untuk mengelakkan sampai kepada pengguna atau pengguna akhir.
Organisasi hendaklah memastikan dokumentasi yang dibuat mematuhi kehendak yang ditetapkan dalam piawaian ini.
Di mana organisasi memasukkan dokumentasi Sistem Pengurusan Halal dalam sistem pengurusan yang ada, hubungan mereka harus dijelaskan dengan jelas dalam dokumentasi sistem pengurusan yang ada.
Prosedur Sistem Pengurusan Halal
Organisasi akan menetapkan prosedur yang didokumentasikan dan Pelan Pengurusan Risiko Halal untuk memastikan konsistensi dan kepatuhan terhadap kehendak standars ini dan organisasi menyatakan dasar dan objektif prinsip halal.
Organisasi harus mempertimbangkan semua isu dan perkembangan semasa yang berkaitan dengan prinsip halal, fatwa, termasuk keperluan peraturan yang relevan dalam membuat dan menyelenggara dokumetasi.
Pengesahan
Objektif pengesahan adalah untuk memastikan bahawa semua Titik Kawalan Halal yang dikenal pasti lengkap dan betul dan ia akan dikawal dengan berkesan di bawah Pelan Pengurusan Risiko Halal yang dicadangkan.
Rancangan Pengurusan Risiko Halal
Organisasi hendaklah menetapkan Pelan Pengurusan Risiko Halal mengikut prinsip yang digariskan di bawah:
Pengenalpastian potensi pencemaran halal dan/ atau prekursor
Semua pencemaran dan/ atau prekursor berpotensi yang diketahui atau diramalkan yang berkaitan dengan proses, dalam keadaan kerosakan dan kerosakan yang mungkin berlaku dalam skop Sistem Pengurusan Halal hendaklah dikenal pasti. Ini termasuk kejadian dan rentetan peristiwa yang diakui sebelumnya yang boleh mempengaruhi status produk, barang dan/ atau kargo
Asas pengenalan harus mempertimbangkan pertimbangan tujuan utama proses, aliran proses, operasi, penubuhan dan susun atur kemudahan.
Potensi pencemaran dan/ atau prekursor yqng dikenali pasti hendaklah direkodkan.
Penentuan langkah-langkah kawalan
Berdasarkan hasil penilaian, dengan mempertimbangkan keputisan risikoyang diuraikan dalam Meja B4 (lampiran B), harus ditentukan langkah-langkah pengendalian yang sesuai untuk setiap potensi kontaminan dan/ atau prekursor harus ditentukan.
Jika tidak ada kaedah yang sesuai untuk mencegah atau menghilangkan potensi pencemaran dan/ atau prekursornya, prosesnya harus diubah suai agar sesuai dengan tujuan yang dimaksudkan.
Penetuan Titik Kawalan Halal
Penentuan Titik Kawalan Halal harus difasiliti dengan penerapan Matrik Risiko Titik Kawalan Halal (lihat Jadual B3, Lampiran B).
Penentuan sistem pemantauan untuk Titik Kawalan Halal
Sistem pemantauan hendaklah dibuat untuk setiap Titik Kawalan Halal yang dikenal pasti.
Sistem pemantauan harus terdiri dari, tetapi tidak terbatas pada, apa yang sedang dipantau, kaedah pemantauan, kekerapan pemantauan, personel yang bertanggungjawab untuk memantau dan menilai hasil pemantauan, lokasi pemantauan, dan lain-lain.
Penentuan tindakan pembetulan untuk Titik Kawalan Halal
Organisasi hendaklah menjalankan aktivit pengesahan yang merangkumi perkara berikut:
a) kajian semula rancangan Pengurusan Risiko Halal;
b) analisis (penarikan) penarikan balik dan pelupusan produk kerana tidak melaksanakan tindakan kawalan;
c) pematuhan diagram alur proses dan susum atur dengan situasi yang mendokumentasikan;
d) mengkaji jurang antara tahap pengetahuan, kesedaran dan latihan kakitangan yang terkini dan yang diinginkan berkenaan dengan pengetahuan halal
Rekod aktiviti pengesahan hendaklah disimpan.
Sistem dokumentasi dan pengurusan rekod
Sistem dokumentasi
Organisasi hendaklah menubuhkan dan menyelenggarakan dokumentasi untuk Sisem Pengurusan Risiko Halal dan dokumentasi yang relevan untuk memastikan kesesuaian dengan kehendak piawaian ini dan perundangan dan peraturan yang berlaku.
NOTE. Dokumentasi harus sesuai dengan sifat, ukuran dan kerumitan proses.
Prosedur dokumen mesti dibuat untuk menentukan kawalan yang diperlukan:
a) untuk meluluskan sebelum dikeluarkan;
b) untuk menyemakn dan mengemas kini yang diperlukan dan meluluskan semula dokumen;
c) untuk memastikan dokumen tetap mudah dibaca dan dapat dikenal pasti;
d) untuk memastikan dokumen asal luaran dikenal pasti dan pengedarannya dikawal;
e) untuk memerhatikan penempatan dan penyimpanan dokumen yang betul dan mengandungi unsur-unsur al-Quran.
5 Langkah awal untuk membolehkan proses pengurusan risiko
Ciri-ciri proses
Semua bahan proses, produk, barang dan/ atau bahan yang masuk dam keluar masuk hendaklah dijelaskan dalam dokumen sejauh yang diperlukan untuk melalukan analisi risiko termasuk yang berikut, sesuai:
a) ciri biologi, kimia dan fizikal;
b) senarai ramuan, termasuk bahan tambahan dan alat pemprosesan;
c) asal bahan dan kaedah pemprosesan;
d) pembungkusan dan pelabelan;
e) keadaan simpanan dan jangka hayat;
f) penyediaan dan/ atau pengedalian sebelum penggunaan atau pemprosesan;
g) penyimpanan dan pengendalian dan kriteria penerimaan yang sesuai untuk perkhidmatan pergudangan.
Gambarajah aliran proses
Gambarajah hendaklah jelas, tepat dan cukuo terperinci. Gambarajah aliran merangkumi yang berikut tetapi tidak terhd kepada:
a) urutan dan interaksi semua langkah dalam operasi;
b) sebarang proses penyumberan luar dan kerja subkontrak;
c) di mana pengemasan semula berlaku;
d) di mana pengendalian manusia terlibat.
Rancangan susun atur
Dalam rancangan susun atur item yang akan disertakan meliputi:
a) kawasan di mana pencemaran silang dan hubungan sampingan dengan produk dalam proses oleh bahan masuk, bahan mentah, alat pemprosesan seperti bahan kimia, bahan tambahan pelincir, pembungkusan, palet, bekas, dan lain-lain boleh berlaku;
b) kemudahan lain sepeti kawasan kuarantin, kawasan penerimaan, kawasan penyusunan, kemudahan kebersihan, stesen kawalan perosak, kawasan pelupusan sampah, pencahayaan dan lain-lain.
Rantaian penjagaan
Pengesahan mengenai pematuhan penjaga seterusnya terhadap piawaian ini hendaklah dilakukan untuk memastikan integriti pengiriman yang halal
Keadaan pergudangan
a) suhu
b) kelembapan
c) tekanan udara
d) pembuat kefahaman
e) persekitaran terkawal
Penyediaan dan penghantaran
Organisasi juga harus memastikan operasi gudang termasuk ejen dan/ atau pihak luar mengikut kehendak undang-undang dan halal.
Kerugian/ rosak
Organisasi hendaklah memastikan bahawa sebarang kehilangan atau kerosakanboada produk, barang dan/ atau kargo yang disimpan dan dikendalikan dikenal pasti dan pihak berkaitan dimaklumkan dengan sewajarnya.
6 Pengendalian Pelan Pengurusan Risiko Halal
Pergudangan dan aktiviti yang berkaitan
a) arahan pelanggan;
b) produk, barang dan/ atau kargo yang masuk tertakluk kepada pemeriksaan integriti;
c) penyelenggaraan pergudangan termasuk kawasan penyimpanan suhu terkawal;
d) penyimpanan dalam keadaan persekitaran yang berventilasi baik;
d) kiraan kitaran dan kawalan inventori
e) pengendalian/ pelupusan produk, barang dan/ atau kargo yang rosak dan luput.
Kawalan ketidakpatuhan
Pengendalian produk, barang dan/ atau kargo yang tercemar dan terjejas
Prosedur dan rekod yang harus dipelihara
Prosedur dokumen harus dibuat dan dipelihara untuk menentukan pengendalian dan pembuanga produk, barang dan/ atau kargo yang tercemar dan/ atau terjejas akibat pengendalian dalam keadaan di mana langkah-langkah kawalan tidak dilaksanakan secara efektif, untuk mencegah terjadinya pencemaran dan/ atau produk, barang dan/ atau kargo yang terjejas daripada dilepaskan kepada pengguna akhir.
Tindakan pembetulan
a) mengkaji ketidakpatuhan;
b) menentukan punca ketidaksesuaian;
c) mencatat hasil tindakan pembetulan yang diambil.
Pengeluaran/ penarikan balik
Organisasi hendaklah menetapkan dan mengekalkan prosedur yang didokumentasikan untuk penarikan balik untuk:
a) pemberitahuan kepada pihak berkepentingan yang relevan (pihak berkuasa berkanun dan peraturan, pelanggan dan/ atau pengguna)
b) pengendalian produk yang ditarik balik, barang dan/ atau kargo serta banyak yang terjejas yang masih ada; dan
c) urutan tindakan yang akan diambil.
Komunikasi
Pihak pengurusan harus memastikan bahawa proses komunikasi yang sesuai dibuat di dalam organisasi dan kepada pihak-pihak yang berkepentingan dari kuar dan berkenaan dengan keberkesanan Sistem Pengurusan Halal.
Kebolehkesanan
Organisasi hendaklah mewujudkan dan menggunakan sistem pengesanan yang membolehkan pengenalan produk, barang dan/ atau kargo banyak dilakukan oleh proses dan rekod penghantaran yang berkaitan.
Kawalan peralatan pemantauan dan pengukuran
Organisasi akan menetapkan dan memelihara prosedur yang didokumentasikan untuk kawalan peralatan dan kaedah pengukuran yang digunakan dalam pemantauan Sistem Pengurusan Halal. Contohnya, Titik Kawalan Halal dan aktiviti pengesahan.
Persediaan kecemasan
Pihak pengurusan hendaklah menetapkan, melaksana dan menyelenggarakan prosedur untuk menguruskan keadaan kecemasan yang berpotensi mengakibatkan pencemaran termasuk insiden dan yang berkaitan dengan peranan organisasi.
Kawalan penyedia perkhidmatan/ subkontraktor luar
Organisasi hendaklah menilai semula penyedia perkhidmatan/ subkontraktor penyumberan luar untuk memastikan pematuhan terhadap kehendak halal.
7 Keperluan umum untuk premis, infrastruktur, kemudahan dan kakitangan
Lokasi pergudangan
a) kawasan dan aktiviti perindustrian yang tercemar persekitaran akan menimbulkan ancaman yang serius;
b) kawasan yang mengalami banjir
c) kawasan di mana sisa, baik pepejal atau cecair, tidak dapat dikeluarkan dengan berkesan.
Peralatan
a) harus dibuat dari bahan tanpa kesan toksik dalam penggunaan yang dimaksudkan
b) mestilah tahan lama, bergerak dan dapat dibongkar untuk membolehkan penyelenggaraan pemeriksaan, pembersihan dan pembasmian kuman.
Bekas untuk bahan buangan dan bahan yang tidak boleh dimakan
Bekas untuk sisa, produk sampingan dan bahan yang tidak boleh dimakan atau berbahaya, harus dikenal pasti secara khusus, dibina dengan sesuai dan, jika sesuai, diperbuat daripada bahan yang tidak tahan.
Kemudahan
Bekalan air
Bekalan air yang mencukupi dengan kemudahan yang sesuai untuk penyimpanan, pengedaran dan kawalan suhu, harus tersedia bila perlu untuk memastikan integriti halal.
Sistem saliran dan pembungan sampah
Sistem pembuangan sampah yang mencukupi harus dibentuk dan sistem pengumpulan sampah yang betul diluar premis harus dirancang untuk mencegah pengumpulan sampah.
Sisa cecair, jika ada harus ditangani dengan cara yang tidak akan menimbulkan ancaman kepada alam sekitar
Pencahayaan
Pencahayaan semulajadi atau buatan yang mencukupi harus disediakan untuk membolehkan operasi dijalankan sesuai dengan kehendak halal
Penyimpanan
Kemudahan penyimpanan harus dirancang dan dibina untuk:
a) membenarkan penyelenggaraan dan pembersihan yang mencukupi
b) elakkan akses dan perosak
Kebersihan, status kesihatan dan kebersihan kakitangan
Kemudahan kebersihan kakitangan
a) cara yang mencukupi untuk mencuci dan mengeringkan tangan secara bersih, termasuk singki dan bekalan air.
b) sebilangan tandas yang sesuai, besar reka bentuk; dan
c) kemudahan ganti yang mencukupi dan bilik persalinan kakitangan.
Status kesihatan diri
Status kesihatan: Mana-mana orang yang terjejas harus segera melaporkan penyakit atau gejala penyakit kepada pihak pengurusan.
Pemeriksaan kesihatan: Pengawai harus menjalankan pemeriksaan perubatan sekiranya ditunjukkan secara krinikal atau epidemiologi.
Penyakit dan kecederaan: Kakitangan dengan keadaan perubatan yang serius memerlukan keperluan rawatan perubatan atau kemungkinan pengecualian dari proses operasi harus melaporkan kepada pihak pengurusan untuk tindakan selanjutnya.
Kebersihan kakitangan
Kakitangan yang terlibat dalam proses pengendalian hendaklah menjaga kebersihan kakitangan yang tinggi.
Pelawat
Pengunjung ke kawasan gudang harus mematuhi semua kebersihan kakitangan.
Penyelenggaraan peralatan
a) memudahkan semua prosedur sanitasi termasuk sertu;
b) berfungsi sebagaimana dimaksudkan terutama pada langkah proses kritis.
Sertu
Organisasi hendaklah memastikan bahawa sertu dilakukan ketika dan dimana pencemaran oleh najis al-mughallazah berlaku.
Proses sertu akan diseliakan dan disahkan oleh pihak berkuasa halal atau kakitangan muslim terlatih yang dilantik oleh jawatankuasa halal dalaman.
Kawalan serangga
Organisasi hendaklah menggunakan semua langkah untuk mengelakkan mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk perosak
8 Penyelenggaraan rantaian bekalan halal
Audit halal dalaman
a) menepati kehendak standard ini dan kehendak Sistem Pengurusan Halal yang ditetapkan oleh organisasi.
Pengendalian aduan dan maklum balas
a) mengkaji aduan dan maklum balas untuk menentukan sebabnya;
b) menilai perlunya tindakan diambil
c) menentukan dan melaksanakan tindakan yang diperlukan
Responsif untuk berubah
Perubahan ini hendaklah didokumentasikan dan dilaksanakan oleh jawatankuasa halal dalaman. Semua perubahan hendaklah disampaikan kepada pihak yang berkenaan.

NURULAIN SYAFIQAH BT MOHD ASRI
DPH201924129
Comments
Post a Comment